Apartman Kamera Sistemi

Apartman Kamera Sistemi

Apartman Kamera Sistemi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İzmir Apartman Kamera Sistemleri konusunda önemli olan sadece apartmanlara özel bir kamera sistemi yoktur, kamera sistemi geneldir ve her yere uygulanabilir. Sadece uygulanacağı yere göre bazı ilave ekipmanlar gerekir. Örneğin apartmana kurulacak olan kamera sisteminde de gene kamera, kayıt cihazı, hard disk, kablo ve diğer sarf malzemeler kullanılırken tüm bunlara ek olarak apartman bir kabinet ( dolap ) ve ilave monitör takılmalıdır. Piyasada ya da internet ortamında verilen fiyatların hiçbirine monitör ve dolap ilave edilmemektedir. Bazı müşteriler sadece fiyata bakıp, sistemi ucuza maliyet etmek isterken bundan haberdar olmazlar ve işin sonunda kamera sistemini kurdurur. Kayıt cihazına monitör bağlatmaz.

Apartman Kamera Sisteminde Monitörün Önemi?

Kamera kayıt cihazı olan DVR monitör yokken de kayıt yapmaya devam eder, monitör ya da herhangi bir ekranın olmaması kayda engel değildir. Fakat size bir görüntü gerektiğinde bu kaydı nasıl alacaksınız? Kayıt var ama görüntüyü yedekleyemezsiniz. Her görüntü lazım olduğunda bir monitör temin edip, DVR cihazına bağlayıp mı görüntü yedekleme işlemini yapacaksınız? Maalesef bunu yapan o kadar çok apartman var ki, her defasında monitör bulup bağlamakla uğraşıyor, DVR cihazının arkasındaki dişleri yanlış takıyor ve çıkışını bozuyor, ya da hiç uğraşmayıp bizden servis talep ediyorlar ve servis bedeli ödüyorlar... Halbuki üç servis bedeli karşılığında monitörü alıp sürekli olarak ücretsiz kullanabilirler.

Apartmanın Kamera Sisteminde Ekran Nasıl Bağlanmalı?

Apartman Kamera Sistemi esasında çok basit olmakla birlikte gene işi bilmeyen kişilerinin yapması sonucunda oldukça karmaşık bir hal alıyor. Karşılaştığımız sık sorunlardan biri; kamera sistemi var, kilitli güzel bir yerde duruyor, monitörde apartman girişine asılmış ve çok modern duruyor. Dışardan gelen herkes apartmanda kamera sistemi olduğunu görüyor amacına gayet uygun.  Bir gün bir görüntü lazım olduğunda ise yedeklemek için dvr cihazının arkasına flash bellek takıyor, dvr cihazının yanında monitör olmadığı için doğal olarak girişteki monitöre gidiyor ama bu seferde kayıt cihazını kumanda edemiyor? Bu en çok rastladığımız hatalardan biri, bunun önüne geçmek halbuki çok kolay. Kamera sisteminin görüntüsünü taşıdığımız yere bir adette DVR cihazından USB çıkışı taşımamız gerekiyor. Bu sayede kamera kontrol birimi olan USB ve ona bağlanan fareyi de monitör ile birlikte kullanabileceğiz. Görüntü yedeklemek için USB Belleği DVR cihazının arkasına takıp binanın girişinden rahatlıkla görüntüleri yedekleyebileceksiniz.

Apartman Kamera Sisteminde Kabinetin Önemi

Çoğu apartmanda karşılaştığımız en büyük ikinci sorun. Apartmana kamera sistemi yapıyorsun güzel, kayıtta ediyorsun o da güzel ama hırsız çıkarken açıkta kilitsiz ortamda duran kamera kayıt cihazını da götürürse kayıtlar ne işe yarayacak? Defalarca karşılaştık, hırsız girmiş, ayakkabıları toplamış, çıkarken kamera kayıt cihazını da çalmış çünkü orada bir rafta duruyor. Daha önce keşfe gelmiş birinin DVR cihazının yerini görmeme ihtimali yok zaten.

Asansör İçine Kamera Koymak İstiyoruz Bu Mümkün mü?

Asansör içlerine kamera konulabilir, evet mümkün fakat her asansör tesisatına göre değişiklik göstermektedir. Doruk Elektronik olarak defalarca kez yaptığımız bu işlemi tamamen tecrübe ile öğrendik. Asansöre koyulacak kamera sistemi tesisatı kamera sistemi ekibi ile asansör firmasından bir yetkili ile birlikte çekilmelidir. Kablo asansör boşluğunda bulunan asansörü kumanda eden flexi kablo ile birlikte gidip gelecek şekilde bağlanmalıdır. Burada çıkan en önemli sorun; bazı asansör tiplerinde bu asansör kablosu asansörün altından gittiğinden dolayı çok fazla gerilmelere sahip oluyor ve kablo mutlaka kopuyor. Eğer asansör kabinine bağlı olan tesisat asansörün üstünden giriş yaptıysa asla sorun olmuyor.  Eğer asansör kablo tesisatınız asansörün altından giriyor ise; kamera görüntü kablosu kullanmak yerine, asansörcünün kullandığı flexi kablodan iki adet uç kullanmanızdır. Tabi bunun da dez avantajı görüntü kalitesinin düşüklüğü olacaktır. Çünkü bu asansör iç tesisatında kullanılan kablo koaksiyel görüntü kablosu olmadığından ekran görüntü kalitesinde biraz düşüklük yapacaktır biraz da parazitlenme. Bu durumun önüne en basit yolla şu şekilde geçiyoruz. Asansör içerisine kendinden hafızalı Küp Kamera koyuyoruz. Bu kamera kayıt cihazı ve ilave bir hard diske ihtiyaç duymadan üzerindeki SD karta kayıt yapabilmektedir. Ayrıca çok net bir görüntü elde edersiniz. Üzerindeki SD kartı herhangi bir cep telefonuna ya da bilgisayara taktığınızda görüntüleri rahatça izleyebilirsiniz.

Apartman Kamera Sistemlerinde Kablo Tesisatının Kalitesi Ne Olmalıdır?

Kamera sistemi için kullanılan birkaç tip kablo vardır. Bunlar CCTV kablo ve Cat6 kablodur. Cat6 kablo yalnız ip kamera sistemlerinde kullanılırken diğer tüm kamera sistemlerinde CCTV kablo kullanılır. Burada dikkat etmemiz gereken kablonun bakır oranı, diğer husus ise yanında giden enerji kablosudur. Mutlaka görmüşsünüzdür CCTV 2+1 ya da CCTV 4+1 diye teklifte yazarlar.  Buradaki (1) bir ibaresi kablonun içinden geçen görüntü sinyalini taşıyan koaksiyel kabloyu temsil eder. Diğer yazılan 2+1, 4+1 de gördüğünüz iki ve dört rakamları ise bu koaksiyel kablonun yanından giden diğer ince kabloları temsil eder. Sessiz kameralarda bunun iki olması yeterlidir. Eğer mikrafon takılacaksa ki apartmanda ve açık alanda asla gerek yoktur o zaman 4+1 almalısınız.  Diğer konu ise kablonun enerji taşıyan bu iki kablonun kalitesidir. Bakır olanını almalısınız ve kalın kesit olmalıdır. Kesit olarak piyasada genellikle iki çeşidi satılır. 0,22mm ve 0,50mm olanıdır ki kesinlikle 0,50mm olanını tercih etmelisiniz. Kamera sistemleri alternatif akımın tersine DC akım ile çalışırlar. DC akımı uzun mesafelere taşımak imkansızdır, zaten DC akımın diğer ismi de zayıf akımdır. Zayıf akımları uzun mesafe taşımak zaten çok zor olduğundan dolayı ince kesit kablo alırsanız aktarımınız daha da zor olacaktır. Bu da şu sonucu doğurur; kamera sisteminize gündüz iyi görüntü verirken akşam ekranda git geller başlar ya da göz kırpmalar başlar. Nedeni kablo omajının tam değerinde iletilmediğinden dolayıdır. Kablo kesidi ince olunca uzak mesafelere DC akımı vermek güçleşir, verilse bile bu sefer amperi taşıyamaz.

Apartman Kamera Sisteminde Kullanılacak Besleme Kaç Amper Olmalıdır?

Kameralar DC akım ile çalıştığından dolayı 220V enerjiyi 12V DC akıma çevirmeliyiz. Bu çeviriyi yapmak için adaptör kullanırız. Evlerimizde kullandıklarımızdan biraz daha büyük ve endüstriyel tip olan adaptörlerdir bunlar. Günümüz koşullarında kaliteli bir kamera Max 0,5W enerji gereksinime ihtiyaç duyar. Bu kameranın üzerinde yazar, maksimum demesinin anlamı; kameralar gece görüşünde çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar, nedeni üzerindeki gece görüşü sağlayan kızıl ötesi ledlerdir, gündüz bu ledler çalışmadığından dolayı enerji kullanımı düşüktür.

0,5W enerji tam yarım ampere yani 0,5A ‘ ya karşılık gelmektedir. Bu kameranın çalışması için istediği akımdır, bunun yanında kablonuzun uzunluğundan dolayı da bir akım kaybı söz konusudur. Buda ortalama her 50 metre kablo için 1 amperdir. Yani kabaca hesaplayacak olursak; 4 kamera için 0,5 amper 4 kamera çekse; toplamda 2 Amper yapar, 4 kamera için kaybolan kablolardaki amperi de hesaplarsak 4 amperde onu eklememiz gerekiyor ve minimum 6amperlik bir adaptör bize yeterli olacaktır.