Kamera Kayıt Cihazı İzmir

Kamera Kayıt Cihazı İzmir

Kamera Kayıt Cihazı


DVR Kayıt Cihazları Digital Video Recorder, DVR Kayıt Cihazını Uzak Bilgisayar ve Cep Telefonundan İzleme

Kamera Kayıt Cihazı İzmir


Kamera Kayıt Cihazı güvenlik kamera sistemlerin bir nevi sunucusudur yani server dediğimiz ana merkezdir. Kayıt cihazlarının sadece bir görevi kamera görüntülerini kayıt etmektir. Bu mucizevi makine esasında bir bilgisayardır hem de sunucu bilgisayardır.

Kamera kayıt cihazı izmir içerisinde bir ana kart vardır. Aynı notebook bilgisayarlarda bulunanlardan, üzerinde geçici hafıza için bellek birimi ram vardır, Sata portları vardır, RJ45 Konektör Port çıkışı vardır. Dahası mı sistemin ekrana görüntüsünü yansıtmak için Vga çıkışı, HDMI çıkışı, Analog çıkış, Speed Dome kameraların kontrolü için RS232 ve kameraların içerisinde bulunan hareket sensörlerinin tetik vermesi halinde alarmın aktif hale getirmek için alarm çıkışları dahi vardır.

Kamera Kayıt Cihazı izmir ile ilgili detaylar yazımızın devamındadır...


DVR Kayıt Cihazları Digital Video Recorder


DVR Kayıt Cihazının ismi Digital Video Recorder kelimelerinin baş harflerinden gelir. DVR Digital video Recorder Türkçe olarak dijital video kaydedici anlamına gelmektedir. Bu cihazlar da gelişen teknoloji ile birlikte zaman içerisinde gözle görülür şekilde geliştirilmiştir. Cihazlar ilk başta 342x128 piksel çözünürlükte CIF Formatında, tabiri caizse çizgi film kalitesinde kayıt yaparken günümüz koşullarında 4K çözünürlükte kayıt yapabilmektedir. 4K çözünürlük 4MP anlamına gelir ve Full HD 2MP yani 2K çözünürlüğün iki katı netliktedir. Ayrıca 4K’nın diğer adı Ultra HD olarak bilinir. Buradaki K ise İngilizce terimlerden gelmektedir. İngilizce de bir harfin yanında K varsa 1000 ile çarpılır.

Peki 342x128 piksel görüntü kaç MP yada Kaç K görüntüye karşılık gelir? Hemen cevaplayalım yaklaşık olarak 1MP yani 1K netliğindeki görüntünün yaklaşık olarak 1/3’ü kadardır.

İnsanlar ilk zamanlarda bu güvenlik kamera görüntüsü hayranlıkla izlerken şimdilerde en düşük görüntü kalitesi 6 kat daha net olan 2MP kameraları bile beğenmemeye başladılar :)


Kamera Kayıt Cihazı




DVR Cihazları Yokken Kamera Sistemleri Nereye Kayıt Yapıyordu?



Kamera Sistemleri İzmir DVR Cihazları yokken de kuruluyor ve güvenlik amaçlı kullanılıyordu. Yalnız o zamanlar aşırı derecede lüks sayılan bu güvenlik tedbirini alan kişiler kayıtlarını DVR kayıt cihazlarına yapamıyorlardı çünkü yoktu. Kamera sistemler ilk çıktığı zamanlar bilgisayarlara sonradan takılan Kamera Kartı ile bilgisayar üzerine kayıt yapılıyordu. Windows olan bilgisayarınızın PCI portuna takılan bu kart direkt olarak BNC çıkış veriyordu. Windows bilgisayarınıza kartı tanıttıktan sonra da kartın yazılımı yüklenip sistem bilgisayar üzerine kayıt ediliyordu. Kamera sistemleri o zamanlar sadece lokal olarak kayıt yapıyordu. Gelişen yazılım teknolojisi ile birlikte Windows TCP IP protokolünü çıkardı ve ADSL ile hızlı internette hayatımıza girince işte kamera sistemlerinin uzaktan izleme süreci başladı.


DVR Kayıt Cihazını Uzak Bilgisayar ve Cep Telefonundan İzleme



Kamera sistemlerini uzaktan izlemek için ilk yapmanız gereken DVR kayıt cihazınızı internet hattının aktif olduğu bir modeme bağlayıp ağ yapılandırma ayarlarından ip bloğunuza uygun boş bir ip atamalısınız. Kamera sisteminiz Network ağınıza dahil olduktan sonra internete çıkmaya hazır hale gelir. Kamera sistemini uzaktaki bilgisayar ya da cep telefonundan izlemenin iki yolu vardır.


a-  Sabit IP Yönlendirmesi ile İzleme

 

Bu yöntem uzaktan direkt olarak arada hiçbir aygıt yada herhangi bir sunucu olmadan direkt kamera kayıt cihazı olan DVR sisteminin içine girip görüntüleri ve yedek kayıtları izlemenize olanak sağlar. Bu işlemi yapabilmeniz için kamera kayıt cihazı kesinlikle lokal ağınızın ip bloğunda sabit ve boş bir ip atamalısınız. Eğer otomatik ip al DHCP işaretli ise yapacağınız ayarlar geçerli olmayacaktır. Bu detay çok önemlidir çünkü eğer cihazda DHCP aktif ise cihaz her defasında açılıp kapandığında rasgele boş bir ip numarası alacaktır. Bu da modem üzerinizde yaptığınız port yönlendirme işlemleri ile eşleşmeyecektir ve uzaktan izleme mümkün olmayacaktır. Sisteme sabit bir ip numarası verdikten sonra modem ara yüzüne girip atadığınız ip numarasına port yönlendirme işlemini yapmalısınız. Port yönlendirme işleminde kullanılacak port numaralarına kamera kayıt cihazı DVR içerisindeki ağ menüsünden Port Ayarları sekmesinden görebilirsiniz. Bu port numaralarını DVR cihazınıza verdiğiniz IP numarasına yönlendirmeniz gerekmektedir.

 

Diğer bir ayarlamanız gereken ise internet servis sağlayıcınızdan sabit ip yani Static IP almanız olacaktır. Örneğin servis sağlayıcınız Türk Telekom ise 444 0 375 numaralı telefondan müşteri hizmetlerinden sabit ip talebinde bulunabilirsiniz. Sabit ip talebinize istinaden beş on dakika içerisinde sabit ip numaranız hattınıza atanacaktır. Hattınıza sabit ip numarası atandığında direkt olarak SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta hat kimin üzerine ise servis sağlayıcısını o aramalı yoksa sabit ip tanımlama işleminizi yapmıyorlar. Tabi sabit ip ücretleri de son zamanlarda Aylık 25 TL ile 35 TL arasında değişmektedir.

 

Son olarak bu ayarlamaları da yaptıktan sonra DVR Kayıt Cihazına uygun kamera sistemi izleme programınızı Google Play Store yada AppStore sayfasından indiriyorsunuz. Akabinde buraya sabit ip numaranızı ve DVR kayıt cihazınızın kullanıcı adı ve şifresini yazıyorsunuz.

 

Sonunda izleme işlemiz tamamlanıyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta bu tip izleme işlemini yaparken, cep telefonunuz ile DVR Kayıt Cihazınız aynı modeme bağlı olmamalıdır. Bunu nedeni ise modemde yönlendirme işlemi yapıldığından dolayı aynı dış ip numarasına bağlı başka bir cihaza modeminiz yönlendirme yapamaz.

 

b- DVR Kayıt Cihazı Sabit IP Olmadan İzleme

 

Son zamanlarda artan sabit ip ücretleri ile birlikte DVR Kayıt Cihazı üreticileri sabit ip sistemini ortadan kaldırmak için DDNS sistemlerini yüksek oranda geliştirdiler. Bu sistemlerden yararlanmak için sabit ip ücreti gibi herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmıyor. DVR Kayıt Cihazınızı cep telefonu ya da bilgisayardan izlemek için DVR Kayıt Cihazına ait seri numarasını bilmeniz yeterli olacaktır. Öncelikle kayıt cihazınızın menüsünden Dinamik ip ayarlamalısınız. Bunun için Network menüsünden DHCP seçeneğini aktif yapmanız yeterli olacaktır. Dilerseniz ip bloğunuza uygun sabit boş bir ip numarası da atayabilirsiniz.

 

Kamera Kayıt Cihazı modeminize bağlandıktan sonra uygun yazılımızı Google Play Store yada Appsore mağazasından indirin. Cihaz seri numarasını programa girin ve DVR cihazına ait olan kullanıcı adı ile şifreniz yazın ve izleme tamam, işlem bu kadar basit, ne port yönlendirme ne aylık ücret ne de zorlu işlemler olmadan uzaktan izleme sisteminizi basit bir şekilde kurabilirsiniz. Cihaz seri numarası cihazın altındaki etikette ya da menü içerisinde cihaz hakkında kısmından görebilirsiniz. Buradaki tek dezavantaj ise sistem arada seri numarası ile başla bir sunucu üzerinden bağlantı verdiğinden sabit ip sistemindeki kadar net ve akıcı olarak izleme olanağı olmayacaktır. Sistemlerin yoğun olduğu zamanlar arada donma ve takılmalar meydana gelebilir ama çokta sorun olmuyor.

 

Sabit ip ile izleme ortalama aylık 25 TL bandında iken yıllık fazladan cebinizden çıkan tutar 300 TL 10 yılda 3000 TL kadar bir rakama karşılık gelmektedir ki bu parayla 10 sene sonra yeniden sıfır bir sistem yaptırabilirsiniz ya da zaman içerisinde güvenlik kamera sisteminizi güncelleyebilirsiniz.

 

Kamera Kayıt Cihazlarının Gömülü Yazılımı Linux



Kamera kayıt cihazlarının üzerinde bu kadar parça ve entegre varda yazılım yok mu?   Bu kadar parçayı birbiri ile mantıklı şekilde birleştirip çalışmasına yarayacak bir işletim sistemi de vardır. Nasılsa bilgisayarlarda Windows ve Macintosh yazılımları var ise kamera kayıt cihazlarının da Linux işletim sistemleri vardır. Bu işletim sistemi sayesinde kamera kayıt cihazlarını kullanabiliyor ve programlayabiliyoruz.


Kamera Kayıt Cihazının VGA Çıkışı



Bu birim kamera kayıt cihazının ekrana görüntüleri vermesine ve cihazı kullanmamıza yarıyor. Eski teknolojilerde kullanılan VGA ara yüzünün adı esasında Video Grafik Dizisi kelimelerinin baş harflerinden gelir. VGA çıkışlar sıkılıkla bilgisayarlarda da kullanılmaktadır. VGA konektöründe 15 pimli DE tipi iğne uçlar ile görüntüyü aktarırlar.  VGA konektörü günümüzde bilgisayarlara, ekran kartlarında, projeksiyon cihazlarında ve televizyon sistemlerinde kullanılmaktadır.

VGA kablosu, 320 Hz'de 320 × 400 piksel veya 60 Hz'de 320 × 480 piksel (12,6 MHz sinyal bant genişliği ) ile 85 Hz (160 ) arasında 1280 × 1024 piksel ( SXGA ) arasında değişen birçok desteklenen VGA çözünürlükleriyle kullanılabilir. MHz). Çözünürlük olarak en fazla 2MP çözünürlükten çok az daha yukarısı olan 85 Hz'de (388 MHz) 2048 × 1536 piksele ( QXGA ) kadar destek vermektetir

Yani daha yüksek çözünürlük vermediği için 3K, 4K ve daha üst çözünürlükleri desteklemez. Her çözünürlük için gereken kaliteyi tanımlayan standartlar yoktur, ancak daha yüksek kaliteli kablolar genellikle onları daha kalın yapan koaksiyel kablolama ve yalıtım içerir. Bu yalıtım ekrandaki karıncalanmayı yani parazitlenmeyi engeller. Daha kısa VGA kablolarının belirgin sinyal bozulması sağlaması daha düşük ihtimaldir. Yüksek Kaliteli bir kablo, sinyal telsizinden muzdarip olmamalıdır, böylece bir teldeki sinyaller, bitişik kablolarda istenmeyen akımlara veya gölgelenmeye neden olur .Bu da kamera sisteminde ekranda görüntünün netlik kaybetmesine neden olur. Empedans uyumsuzluğu olduğunda gölgelenme meydana gelir, 75 ohm (Ω) belirtimi ile görüntütü sinyallerin iletilmesi mümkündür. Bununla birlikte, uzun kablolarla gölgelenme, yanlış sinyal sonlandırmalı ekipman veya kabloların kendisinden ziyade pasif kablo ayırıcılarından kaynaklanabilir. Uzun VGA kablolarında mutlaka araya yükseltici tarzında bir makine ya da chipli kablolar tercih edilmelidir. Aksi taktirde uzun metrajlarda OHM değeri düşeceğinden görüntüler ekrana taşınamaz.

VGA çıkışlarının bir diğer dezavantajı da sadece görüntü taşıyabilmesidir. Bu görüntü de en fazla 2048 x 1536 çözünürlüktedir. Ancak iş sese geldiğinde hiçbir VGA kablosu ile ses taşıyamazsınız.  Yani sesli kamera bağlantısı yaparsanız televizyonunuzdan ses duyamazsınız. Bu ancak DVR kayıt cihazının Ses Output çıkışından harici bir kablo ile olabilir.


Kamera Kayıt Cihazı

 

 

Kamera Kayıt Cihazının HDMI Çıkışı



Kamera kayıt cihazlarının en çok kullanılan görüntü çıkışıdır. VGA çıkışından en büyük farkı yüksek çözünürlük ve aynı zamanda aynı kablodan da ses aktarımıdır. Uzun mesafelerde gene araya HDMI Switch, Splitter ya da yükseltici konularak kullanılabilir. HDMI çıkışları daha dijital ve daha nettir. Son çıkan teknolojilerden olduğu için birçok uyumlu makineler ile yüzlerce metreye aktarımı yapılabilmektedir. Uzun mesafe aktarımları için Cat6 dönüştürücü kullanılıp yüzlerce metre taşınabilir.

HDMI ismi High Definition Multimedia Interface kelimelerinin baş harflerinden gelir. Yani yüksek çözünürlük multimedya ara yüzüdür Türkçe şekli, multimedya demesinin sebebi de sesin de aynı kablo üzerinden aktarılmasındandır. Bu sistemi 2002 yılında geliştirilmiştir. Blue Ray DVR Player cihazlarında, Bilgisayarlarda, ekran kartlarında, oyun konsollarında, uydu cihazlarında, kamera ve fotoğraf makinelerinde de kullanılmaktadır. Bu sistemin ilk üreteni ise Japon devi Pioneer şirketidir.

HDMI konektörler VGA konektörlerine göre çok daha karmaşık ve teknolojiktir. 3 tip HDMI çıkış konektörü bulunur ve üç ayrı alanda kullanılır. Bunlardan şu şekildedir.

Tip-A konektörü 19 pimlidir, 13.9mm  genişliğinde ve 4,45mm yüksekliğindedir. Bu günümüzde en çok kullanılan modelidir.

Tip-B ise daha yüksek çözünürlükler için kullanılmaktadır. 29 pimlidir. En az 3MP yani 3K görüntü desteği vermektedir.

Tip-C ise mini HDMI dediğimiz taşınabilir daha küçük boyutlu cihazlar için tasarlanmıştır.

Ayrıca HDMI çıkışlarının ve kablo desteklerinin de sürümleri vardır. Her sürümde içerisindeki bulunan 19 piminde desteği artmaktadır.  Örneğin ilk çıkan HDM versiyonu 1.0 maksimum veri genişliği 165 MHZ iken şuan günümüzde kullanılan HDMI çıkışları 1.4V olup 340 MHZ veri bant genişliğini destekler. Piyasada ucuz fiyata satılan HDMI kabloları da hep versiyon 1.0 modelidir. Yine versiyon 1.0 olan modellerde maksimum transfer oranı 4,95Gbit/saniye iken yeni sürüm 1.4 versiyon modellerde bu oran 10,2 Gbit/saniye hızındadır.

Müşterilerimiz ip kamera sistemi aldıklarında ve kamera sistemleri yüksek çözünürlük olduğunda ekranda sürekli olarak göz kırma şeklinde git gellerin yaşanmasının sebebi işte bu kablo kalitesidir. Yani versiyon farkıdır. Düşük versiyonlu kabloların trafik akışı ve bant genişliği kapasitesi çok düşük olduğundan sadece düşük çözünürlüklerde kullanılmalıdır.


Kamera Kayıt Cihazı


Kamera Kayıt Cihazı RJ45 Çıkışı



RJ45 konektör çıkışı Ethernet kablosunu takabildiğimiz internet port çıkışına verilen isimdir. İnternet kablomuz olan Cat5 yada Cat6 kablomuzu RJ45 tip konektör ile bu porta bağlarız, diğer ucunu da modemin Lan Portlarından birine bağlamalısınız. Arada hiçbir sorun yoksa modemden Lan ışığınız yanacaktır ve destekleyen DVR modellerinde konektörü taktığınız yerde yeşil ışık yanacaktır. Bu birim DVR Kayıt Cihazı ile modem arasındaki internet bağlantısını yapmaya olanak sağlar.


Kamera Kayıt Cihazı


Kamera Kayıt Cihazı Teknik Özellikleri


Kamera Kayıt Cihazı teknik özellikleri de oldukça geniş bir konudur. Aşağıda piyasada en fazla tutulan ve sayılan Hikvision markasına ait bir Kamera Kayıt Cihazına ait teknik özellikleri paylaşıyorum. Burada anlatamadığımız diğer bir çok özelliği listede göreceksiniz, bir sonraki yazımızda diğer teknik özelliklere de değineceğiz.



Kamera Kayıt Cihazı




Kamera Kayıt Cihazı

Video / Ses Girişi

Ses girişi:

8-ch

Analog ve HD-TVI video girişi:

8 kanallı, BNC arayüzü (1.0Vp-p, 75 Ω) bağlantısı

Desteklenen Kameralar:

HDTVI girişi desteği: 5 MP, 4 MP, 3MP, 1080P / 25Hz, 1080P / 30Hz, 720P / 25Hz, 720P / 30Hz, 720P / 50Hz, 720P / 60Hz,
Destek AHD girişi: 1080P / 25Hz, 1080P / 30Hz, 720P / 25Hz, 720P / 30Hz
Destek CVI girişi: 1080P / 25Hz, 1080P / 30Hz, 720P / 25Hz, 720P / 30Hz
Destek CVBS girişi
Hikvision PoC kamerayı destekler
Not: PoC kamerayı harici güç kaynağından besliyorsa çıkarmayın veya takmayın .

Video Girişi Arayüzü:

BNC (1.0 Vp-p, 75Ω)

Ses Sıkıştırma:

G.711u

Ses Girişi Arayüzü:

RCA (2.0 Vp-p, 1 kΩ)

Çift Yön Ses:

1 kanal, RCA (2.0 Vp-p, 1 KΩ), (ses girişinin 1. kanalını kullanarak)

Video / Ses Çıkışı

CVBS Çıkışı:

1-ch BNC (1.0Vp-p 75Ω), çözünürlük PAL: 704x576, NTSC: 704x480

HDMI / VGA Çıkışı:

1920 × 1080/60 Hz, 1280 × 1024/60 Hz, 1280 × 720/60 Hz, 1024 × 768/60 Hz

Çerçeve Hızı:

Ana akış:
5 MP @ 12fps / 4 MP @ 15fps / 3 MP @ 18fps
1080p / 720p / WD1 / 4CIF / VGA / CIF @ 25fps (P) / 30fps (N)
Alt akış:
WD1 / 4CIF / CIF @ 25fps ( P) / 30 kare / sn (N)

Video Bit Hızı:

32 Kb / sn-6 Mb / sn

Akış Tipi:

Video / Görüntü ve Ses

İki Yönlü ses:

1 kanal, RCA (2,0 Vp-p, 1 kΩ) (ses girişini kullanarak)

Ses Çıkışı:

1 kanallı RCA (Doğrusal, 1kΩ)

Ses Bit Hızı:

64kbps

Çift Akış:

Destek

Senkronize yeniden oynatma:

8-ch

 

 

Blog

Solar Güneş Enerji Sistemli Güvenlik Kamera Sistemleri
Solar güneş enerji sistemli güvenlik kamera sistemleri güneş enerjisi kullanılarak çalışan güve...
Plaka Okumak İçin Güvenlik Kamera Sistemleri
Güvenlik kamera sistemleri, bir bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan kamera cihazlarıdı...
Yat Tekne Güvenlik Kamera Sistemleri Ve Takip İzleme
Yat tekne güvenlik kamera sistemleri ve takip izleme, yat ve teknelerde kullanılmak üzere özel olara...
Network Alt Yapısı Ve Kabinet Çözümleri
Network alt yapısı ve kabinet çözümleri bir ağda kullanılan donanım ve yazılım öğelerinin tasar...
Mavili Konvansiyonel Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri
Mavili konvansiyonel yangın algılama ve alarm sistemleri bir yangın tespit sistemidir. Bu siste...
Mavigard Yangın Paneli
Mavigard yangın paneli Mavigard Paneli, bir yangın tespit ve alarm sistemidir. Bu tip sistemler...
Zayıf Akım Proje Firmaları
Zayıf akım proje firmaları elektrik ve elektronik sistemlerinin tasarım, kurulum ve bakımıyla i...
Masa Saat Tipi Ve Dedektör Görünümlü Gizli Güvenlik Kamera Sistemi
Masa saat tipi ve dedektör görünümlü gizli güvenlik kamera sistemi bir gizli güvenlik kamera si...
Karavan Güvenlik Kamera Ve Takip İzleme Sistemleri
Karavan güvenlik kamera ve takip izleme sistemleri genellikle GPS ve mobil iletişim t...
Kamyon Tır Kamerası Ve Takip Sistemleri
Kamyon tır kamerası ve takip sistemleri çeşitli kamyondaki etkinlikleri gözlemleyebilmek ve kay...
Kablosuz Ağ Network İnternet Sistemleri
Kablosuz ağ network internet sistemleri, internete bağlanmak için kablolara ihtiyaç duyulmayan siste...
İtfaiye Araçları Güvenlik Kamera Sistemleri
İtfaiye araçları güvenlik kamera sistemleri araç içinde ve dışında bulunan kamera sistemleridir...
Ip Koruma Sınıfı Nedir Standartları Nelerdir?
Ip koruma sınıfı nedir standartları nelerdir? IP koruma sınıfı, bir elektrik makinesinin veya e...
HiLook Ürünleri Üreticisi Hikvision
Hikvision, Çin merkezli bir üretici ve çözüm sağlayıcı olan güvenlik kamera sistemleri, güvenlik sis...
Hilook Serisi Güvenlik Kamerası ve Kayıt Cihazları
Hilook serisi güvenlik kamerası ve kayıt cihazları hikvision tarafından geliştirilen güvenlik k...
Hikvision Güvenlik Kamera Sistemleri ve Gelişen Kamera Teknoloji
Hikvision güvenlik kamera sistemleri ve gelişen kamera teknoloji takip (gözetim) çözümleri alan...
Hikvision Grubu Güvenlik Kamera Sistemleri
Hikvision, güvenlik kamera sistemleri alanında lider olan bir şirket. Ürünleri, evlerden b...
Hikvision Dunlop Haikon Güvenlik Kamera Sistemleri
Hikvision Dunlop Haikon Güvenlik Kamera Sistemleri, evlerin ve işyerlerinin güvenliğini artırmak içi...
Hikvision Colorvu Serisi Gece Gündüz Full Renkli Güvenlik Kamera Sistemleri, Güvenlik Kamera Sistemleri, Kamera Sistemleri
Hikvision colorvu serisi gece gündüz full renkli güvenlik kamera sistemleri düşük ışık koşullar...
Güneş Enerji Sistemleri ile Güvenlik Kamera Sistemleri
Güneş enerji sistemleri, güneşten elde edilen enerjiyi kullanarak elektrik üreten sistemlerdir. Güne...
Gizli Güvenlik Kamerası Ve Ses Kayıt Sistemleri
Gizli güvenlik kamerası ve ses kayıt sistemleri bir yerde gizlenmiş bir şekilde yerleştirilmiş ...